School: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Cork
Gobnait, Bean Uí Liatháin

1. Máire Ní Liatháin, Goirtín Fliuch. Aois - Trí bliana déag
    Béaloideas – Scéal
    Bhí fear ann fadó gurb ainm do Dónall Ó Murchú. Do bhíodh sé ag tuilleamh a pháigh ós na feirmeoirí. Duine ana-bhocht, scanraithe dob ea é. D’iarr fear punt ar cairde air ar feadh tamaill agus do fuair.
    Lá dá raibh Dónall ag baint phrátaí ag Diarmaid Ó Laoire, Doire na Buairce, do ghaibh an fear chuige ar maidin agus é ag baint na bprátaí agus do thug sé do sabharn. “Airiú,” ar seisean “níl aon phóca agam a choimeádfadh é.” Do rug sé ar phráta agus do rop sé isteach tríd é agus do chuir sé in airde ar an gclaí é.
    Amach sa lá bhí sé ag barra na páirce. Do tháinig na préacháin isteach sa pháirc agus do thóg ceann acu leis an práta go raibh an sabharn istigh ann. Do scanraigh an fear agus do liúigh sé agus níor stop an préachán go dtí gur tháinig sé anuas go dtí an Choill Mhór agus b’é toil Dé é go raibh an sabharn [fós] istigh sa phráta.
    Máire Ní Liatháin
    An Goirtín Fliuch, Co. Cork