School: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Cork
Gobnait, Bean Uí Liatháin

1. Do bhí triúr dearbhráthar ann fadó agus ní raibh riamh aon triúr ba mhó chion ar a chéile ná iad, ná ba grámhaire ná ba thuthraicheaig dá chéile. Do bhí an triúr aca pósta agus tá chian mhalacht iad na fir ar a chéile dóbh péir go mór iad a dtriúr bán agus ba seimhe agus ba saibhre.
    Ní raibh aon trí ?-namhna sa tír sin mara iad agus cé go rabhadar ina gcomhnuidhe i n-aon tig amháin ní raibh aithne chaor pin ag aoinne acu ach iad i gcómh páirt.
    Séard bhí san go maith go dtí lá áirighthe gluais an t-aibhrséois ag teacht ag triall ortha. Do bhuain an sagart leis ar an mbóthair agus d'fiarfraigh sé cá raibh a trial.
    Raghad ag triall ar thriúr dearbrathar agus a dtriúr ban atá annseo thiar, ar seisean.
    "Agus cá raibh áit leat ann?" Arsan sagart
    "Chun imrias éigin a dhéanamh iarcotha" ar seisean. "Ta droch shampla aca a thabhairt uartha"
    Buais isteach chugam ar b'fillead duit" ars' an sagart. Di'mreigh an taibhirseoir air agus ní dhearna sé sos ná comhnaidhe go ndeachaidh sé anáirthe ar locta an tighe aca agus do chuaidh sé isteach i gcliabh mór olna a bhí ann . Níorbh fhada ann
    Peigí D. Ní Loingsigh
    Ladhar na Gaoithe, Co. Cork