School: Tráigh Éanna (roll number 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. An gabha agus an cheardcha
    Níl ins an cheanntar seo ach ceithre ceardchain. Tá ceann acu seo taobh amuigh de’n bhaile mhór, ceanne eile ag cros bhealach agus beirt imbaile fearthainn. Seo iad ainmneacha na gaibhne atá ionnta Micheál Ó’Rabhartaigh, Séan Ó’Baoghaill, Liam Ó’Meallaigh agus Domhnaill Ua Duibheannaigh. Sé, ar na aisle agus ar caiple is mó igcuirtear craidheacha air. Níl acht aon áit teineadh ins na ceardchain seo. Oiread agus aon gabha amháin acu, ní oibrigheann sé le iarann ar bith amuigh faoin aer ach cor uair na a bhéadh siad ag cur spócaí i rotha trucail. Órd a bhíonn’s in usáidh aca nar atá siad ag obair le iarrann trom, cur igcás siughan trucaill. Fósta bíonn casúr beag in usáid acu nuair atá siad ag chur suas chraidheacha. Coingbheann siad an t-iarann ar an áinneoin nuair atá siad gha bhuaileadh. Ma amharcann tú ar na dorsa atá ar na ceardchain tchidhfidh
    Pádraig P. Ó Dubhthaigh