Scoil: Lochmuice (uimhir rolla 16556)

Loch Muc, Co. Donegal
Áine M. Ní Fhuathaigh

Ar an leathanach seo

1. Roimhe seo geibhthí an snath ag búnadh Manúis Mac Faidín a bhí na gcomhnuidhe i nGleann t-Suiligh sul ar thosuigh siad da faghail ag bunadh Bhrian Mac Daid atá ar na Gleanntaigh. Corr uair sniomhadh daoine an olann agus gnideadh siad gcosaín margaidh.
    Fuair mé é ins an bhaile.
    Micheál Mac Daid
    Mín an Arbhair
    Béal an Átha Mhóír, Leithbhearr.
  2. I bhfad ó shoin níor gnáthach leo an ghruag a chíreadh Aoine Céasta go dtí i ndiaidh a dó dhéag san lá. Sé an t-ádhbhar ar ghnáthach leo sin a dhéanamh, mar nár chír an Mhaighdean Mhuire a ceann Aoine Chéasta go dtí i ndiaidh a dó-dhéag san lá.
    Nuair a bhíos bó i ndiaidh breith cuirtear salainn ina béal agus séidtear isteach ina cluasa i ndiaidh a bhreith.
    Ní leigeann ná daoine amach aibhleoga ar bith as an teach ar eahla go mbainfidhe an t-ádh uilig de'n
    Séamus Ó Chuinn