School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (continued from previous page)
    mórtimcheall an tobar ag radh paidreácha agus fúair sé radharc a shúilibh. Acht do bhí bóthar publaidhe deanta suas le céad bliadhain ó shoin agus is beag rud a bhí ag gabháil ar an seana bóthar agus tá gluaisteán agust tá carr ag dul tríd an bóthair publaidhe ó shoin i leith.
  2. Is mór an athrugadh atá tagaithe ar an paróiste seo anois seacas fadó. Fadó bhí an bóthar suidte ar clíathán an cnuich agus de bríg sin bhí na siopaí agus na tigte agus an séipéal suidte ar taobh an bóthar sin. Níl fíos ag na daoine cathain a deineadh é acht deirtear gur Crimial ab ainm do'n fear a dhein é. Tá se suas le dá céad bliadhain déanta. Tá se ag casadh suadh ag droiceadh Éadargoil agus tá sé ag gabháil tríd an cnuich agus tá se ag dul amach i Gleann-Garbh. Ní raibh aon bóthar eile ann núair a bhí an seana bóthar sin ann. Tá rian seana séipéal ann fós ar taobh an bóthair sin agus se sin an séipéal a bhí ag na daoine fadó. Tá tobar naomtha suidte ar a clíathán de suas sa cnoch. Deir na daoine gur Naom Mocuda a bhí a comhnaidhe
    Áine C. Ní Shúilleabháin