School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. Bíod tigearnaí talmhan ag rí Sasana ins gach paróiste in Éirinn fadó cun na cíosa do bailiugadh ón na daoine. Bíodh cíos trom ar na feirmeóiri go léir an úair a tagfadh an tighearna talmhan chun a tigh caitheadh se amach ar taobh an bhóthair iadh. Dá ndeinfeadh an feirmeóir an atarú ar a tig nó ar a cuidh talamh is in aoirdhe a bead an cíosa ag dul in ionad é d’ísliúghadh. Bhí an fuath ag muinntear na h-Eireann do’s na tigearnaí talmhan san mar tagaidís go minic ag feachaint ar a cuid talimh an raibh aon feabas deanta aca air nó ar a thig. Raghadh na tigearnaí go dtí na tigthe ag d’iaraidh guthanna ón na daoine agus an feirmeóir ná tabharfadh a guth do d’ardóchad se an cíos dó. Is le cabair na gutanna san a fuair an tigearna talmhan seilb ar talamh an paróiste seo ar dtúis fadó.
    Nóra Ní Dúbhgaill