School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. Lá amháin bhí bean bocht ag piocadh rud éigin as an dtalamh in aice na farraighe thuit sí isteach agus báthadh i
    In aimsear an gorta lá amháin bhí fear ag obair amuich sa pháirc connaich duine éigin é ag tuitim agus fuair sé bás.
    (Cát Ní Shúilleabháin)
    Sa bhliadhain 1882 do gluais long isteach i cuan i Droumleabh in áit ar a dtugtar Cúisín na bPiocháin. Do bhí rud éigin briste in inneal na luinge agus bhí sí ag dul síos san uisge do bathadh an long ach bhí na daoine ar an dtalamh. Do bhí last cotún agus copper ar bord acu. Sé an ainm a bhí uirthi ná Pheilise Long Spáinigh do beadh í
    Maire Ni Chonncubhair
    Female
  2. Do bhí bád ag dul amach ag iascaireacht lá amháin. Trathnóna Dia Domhnaig a bhí ann. Nuair a chuadar amach tháinig gaot seól ar an mbád agus d'iompaig an bád taobh síos suas. Do bhí seisear fear agus buachaill sa bhád.
    Nuair d'iompaig an bád bhí an buachaill ag glaodhadh ar a mháthair. Ní raibh aon eolás