School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. Bí fear bocht agus a bean 'na gcomnaidhe fadó i gCilldromalaibh. Bí taidhreamh aige oidche áirighthe go raibh bó tíos ag traigh na Maoile ag feiteamh leis. Níor cuaidh se go dtí an áit an lá san. Cuaidh se a codladh an oidhce sin agus bí an taidhreamh ceadna aige dubhairt se le na bhean an lá ina dhiaidh san gach rud a bhÍ 'na thaidhreamh. Dubhairt sí leis da mbeadh an taidhreamh ceadna aighe an oidche seo dul go dtí an fairrghe ag feachaint an bfaghadh se an bó. Cuaidh se a codlad an oidche san agus bí an taidhreamh ceadna aighe. Lá ar na baireach cuaigh se go dtí Traigh na Maoile agus is mór an t-áthas a bí air núair a fúair se an bó maol dubh ann roimis. Tiomáin se an bó abhaile roimis agus núair a tháinig sé go dtí a tigh glaodach se ar a bean teact amach agus an bó a fúair se d'feiscint. Cuir se an bó isteach i gcró agus do cruad se í. Bí buiceadh mór bainne aige uaithe. Do bíodh laogh ag an bó gach bliadhain ar feadh trí bliadain. Aon lá amháin nuair a bhí an bean ag cruad an bó bí sí crosta agus í ag speaca. Níor dhein sí ach beir ar an buareach agus an bó do bualadh leis. Do rith an bó leí féin agus níor stad sí go dtí go gur cuaidh sí isteach i Traigh na Maoile.
    [-]
    ó na h-áthair.