School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. Bhí beirt fathac 'na comnúidhe i Mass Mount agus sé an ainm a bhí air ná Pádraig agus Diarmuid Ó Laoghaire, agus tugtar meirgeac mar leas ainm ortha. Le linn an beirt fathach san beith beó iseadh a bhí Tíghearna Beanntraíghe 'na tíghearna talmhan ins an paróiste seo, agus sé Peadar Seene a bhí mar (agent) aige. Bhí fuath idir na Meirgeac agus Peadar Seene.
    Lá amhain bhí Peadar ag tógaint an tríomadh cuid de na prathaí o bean boct a bhí in a comhnúidhe i Cilldromailibh agus táinig Diármuid cuige agus dubhairt sé na prátaí d'fághaint ag an mnaoí boct, dubhairt sé leis aire do thabhairt dá gnó féin. Dúbhairt Diarmuid go gcaitfeadh sé na prátaí d'fhághaint aici muna fagfhadh go ndeanfaidís troid le céile.
    Áine T. Ní Shúilleabháin