School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. Is mó sgéal a cualas mar geall ar sprideannaibh agus púchaibh. Seo ceann acu a cualas óm athair. Bhí droichead in áit éigin fadó. Áit uaighneach a beadh é agus rud níos measa na sin na thaobh, do cití sprid ann. Is minis do geibhtear duine marbh ann taréis na h-oidhche agus bíthear deimhneach gurb í an sprid ba bhun leis an scrios. Deir cuid de na daoine gurb amhlaidh a tuiteadh an t-anam asta le neart scannradh núair a cídís í. Bíodh san mar a bhí. Tháinig daoine saor uaithe leis agus dubhradar súd go labhradh sí le gach aoine a gabhadh thar dhroichead agus síad na focla a déarfadh sé ná "Coineal agus coinnleóir ann agus cuirse a leathrann leis sin" Bhí sceoin mór ar na daoinibh ar fuaid na h-áite agus ní théigheadh aoine tar an droicheadh sin taréis tuiteam na h-oidhche. Do cuaidh duine tarais an droicead sin oidhche agus gan aon eagla air roimis an púcha. Núair a bhí sé díreach ar lár an droichead do preabh an sprid roimis amach agus dubhairt sé. "Coineal agus coinnleóir agus cuirse leathrann leis sin. Do freagair an
    Patricia Ní Néill