School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (continued from previous page)
    mile ó loch mór bí an bothar go leir cruinnigte le daoine idir óg agus aosta. Cheap sí go raibh an doman go leir bailigte ann. Bhí eaghla uirti dul tart mar ceap sí go marbocadh siad í. Do stad sí ag feacaint ortha agus ceap sí go raibh siad go léir ag deanamh plainín. Nuair a bhí sí ag seasam ag feacaint ortha do labhair bean díobh leí agus dubhairt sí leí imtheacht uirthí féin agus gan bheith ag feacaint ortha a cheann do coiméadh fuithí agus dá labharfáidh leí gan tabair aon freagra do tabairt dóibh agus siubal ar cliatán an bothair. Do shiubhal an bhean go tapaidh. Nuair a bhí sí tart d'feach sí in a thimceall agus ní raibh aon rian de's na daoine ann. Do cur sí dí a turas go Baile Caislean Beara. Bí uirtí gabhail thar an áit ceadna san tráthnóna bí scannradh uirtí nuair a tháinig sí go dtí an áit acht níor feacadh sí aon ní acht cualadh sí na daoine go leor ag trid agus ag gól rith sí le an-anamh agus nuair a thainig sí abaile d'innis sí a sgeal dóibh agus dubhairt sí gur ceap shí fein an bhean a leabair leí go raibh sí cosamail le a máthair féin agus is doca gur ar maithe dí a dubhairt sí leí gan bheith ag feachaint ortha.
    Áine T. Ní Súilleabháin