School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (continued from previous page)
    trí míle ón áít ina beadh sé ag canadh an amráín, sé an gná amhrán a bhíodh aige dá canadh na "Sean O Daoire Gleanna."
    Bhí fear eile in
    aice leis agus bhí cúpla ainmhidhe fiadain ins an gleann a bhí in aice leis. Lá amháin bhí ar bárr na bfiach rith ceann acu in a dhiaidh agus léim sé ceatarmhadh míle ar doimhineacht. Tá sgéal eile againn mar geall ar Cailleach na Gabhaile sé sin an ainm a bhí ar seana bhean. Bhí sí na cómhnaidhe in aonar agus d'feadfadh sí dul o bhaile go Beanntraighe in aon cois-céim amháín. Do goidtí a cuid bídh uaithi an fhaid a bhíodh sí as bhaile. Lá amháin cuir sí portán ar bhárr an mhála agus tháinig an fear. Rug an portán greim agus bhí sé ann núair a tháinig an seana bhean agus bhí athas uirthi núair a fúair sí ann é.
    Treasa De Blách