Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

Ar an leathanach seo

1. Níl aon áit nó baile nó cathair in Éirinn nach bhfuil ainm fé leith air, agus sgéalta ina dtaobh. Tá a lán sean-áiteanna thart thimcheall na h-áite seo i n-a bhfuil sgéalta i n-a dtaobh. Seo cuid acu:-

Goirtín an Átha:-
    Sin gort beag atá ag muinntir Coileáin i mBaile na Sgeiche. Aon duine a rachadh isteach ann, gheobhadh sé rud éicínt caillte ann; sparán nó bosca cipíní, nó bosca luachmhar, nó píosa tobac, nó milseáin, nó ubhla, nó rud éicínt eile b'fhéidir.
    Chuaidh mé isteach ann lá, agus shiubal mé thart thimcheall air. Fuair mé réal agus naipcín phóca ann. Ní bhfuigheadh duine rud ann gach am a rachad sé isteach ann. Bíonn daoine istigh ann gach lá, ach ní fhághann siad mórán.

Stighle Gólán:-
    Sin sean-stighle atá ar thaobh an bhóthair i mBaile na Sgeiche. Bhí sé ag sean-fhear dárbh ainm Gólán. Níl a roighin le feicsint anois, ná an sean-teach,
    Baile na Sceiche, Co. na Gaillimhe
    Nóra Ní Mhainín