Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

Ar an leathanach seo

1. Sé is lucht siubhail ann ná dream daoine ag dul ó theach go teach ag iarraidh déirce. Bíonn siad ag iarraidh déirce ar na daoine. Seo ainmneacha cuid de na déircí:- tae, siúcra, plúr, bainne, bagún, fataí, im, cabáiste, féar, móin, éadaigh, gioblacha agus bróga.
    Nuair a bhíonn dream díobh thart bíonn cábáin agus go leór asal acu i gcomhnaidhe. Díolann siad na hasail agus ceannuigheann siad deoch agus bíonn siad ar meisge. Bíonn siad ag troid acht cuireann na gárdaí ruaig ortha. Cuireann siad iad ins an mbarraic go minic.
    San tsean-aimsir bhíodh i bhfad níos mó díobh thart agus bhíodh rud fé leith dá déanamh ag gach ceann díobh sin, mar cannaí stáin do déanamh chun iad do dhíol agus go leór rud eile.
    Ins an tsean aimsir bhíodh fiddle nó bheidhlín ag na fir agus cuid eile díobh ag seinm ceóil.
      1. daoine de réir aicme