Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

Cúpla oidhche ó shoin bhí mo shean-athair ag innsint dom faoi na daoine a bhí á bpósadh fadó ina an Inid. Tá an Inid againn anois. Fadí ó shoin bhí na daoine ag fanamhaint leis an Inid chun pósta.
    Aon duine nach mbíonn ag (pósaidh) pósadh thagadh siad ó gach áir agus do thugadh siad an duine nach mbíonn pósta go dí an baile mór an cheangluigeadh siad rópa thart thimcheall an lánamhain agus do bhíodh go léir ceathamh salainn ortha.
    Ina an t-sean-aimsear ní raibh siad chomh-ghléasta mar tá siad anois. Do bhíodh caipín bán agus gúna bán ar (ar) an gcailín. Nuair a bhíodh an sagart á bpósadh d'fhiafruigh sé díobh go leór Teagasc Críosdaidhe agus muna mbeadh fhiosacarar na ceisteanna ní phósfadh sé iad agus do chuirfí abhail iad chun an Teagasc Críosdaidhe a fhoghluim.
    San t-sean-aimsir nuair do bhíodh an lánamháin ag dul chun an t-séipéil chun pósta, do theigidís ar capallaibh. Do bhíodh tuairim is fiche capaill ag an mbainfhead agus do bhíodh a lán daoine ag an mbainfheas
      1. filíocht
    Caitlín Ní Chonduibh