Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

Ar an leathanach seo

1. Má bhíonn tinneas cinn ar dhuine, téigheann sé amach nuair a bhíonn sé ag cur fearthainne agus an ghrian ag taithneamh go láidir. Deirtear go mbeadh biseach air nó uirthi i gceann cúpla uaire nó mar sin.
    Nuair a bhíonn triuch ar dhuine, cuirtear é nó í faoi bholg asail, mar deirtear go dtagann biseach ar an nduine sin taréis é sin a dhéanamh.
    Nuair a bhíonn slaghdán ar dhuine deirtear go mbeadh sé nó sí go sláinteamhail arís nuair a bhéarfaidhe ubh lachan dó ar trí maidne taréis a chéile bhí fear ann fadó a bhí indon gach galar a leighisiú. Dubhradh go raibh cumhacht ó'n dhiabhal aige acht ní féidir sin a chruthú anois. Nuair a raghadh sé go dtí teach an duine thinn, dheireadh sé go garbh; "Rithigidh amach ar feadh nóiméid". le na daoine a bhíodh istigh ins an dteach.
    Nuair a thagadh siad isteach taréis nóiméid nó mar sin, bhíodh biseach ar an nduine tinn. Bhíodh ar na daoine sin cúig púnt a thabhairt dó annsin. Pádraig Ó Diolún an t-ainm a bhí air. Nuair a fuair sé bás i nDún Mór bhí trí míle púnt aige faoi'n leabaidh in a sheómra.
      1. cleachtas an leighis
    Gearóid De Grás