Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

1. An Gobán Saor 19.1.38
    Bhí fear ann fadó darbh ainm Gobán Saor. Pósadh é le mhnaoi darbh ainm Máire. Bhí sé go h-iongantach ag déanamh Caisleán. Rinne sé go leor aca agus bhí a ainm i mbéal gach duine mar bhí clú agus cáil ar an obair a rinne sé.
    Uair amhain bhí caisléan á thógadh ag rígh sanntach uainhreach darbh ainm Seán. Da mhian leis caisléan a bheith aige nach riabh a leircéad ins an áit go deó. Chuala sé faoi an nGobán Saor agus chuir sé fios air chun an chaisleáin a thógadh.
    Tháinig Gobán Saor agus d;innis an rídéan chaor ba mhaith leis é a dhéanamh. "Tá go maith" arsa Gobán Saor agus thosaigh sé tógáile an chaisleáin. Chuir sé fiche fuinneóga agus ocht ndorais ann agus bhí sé go deas annsin. Bhí áthas agus glonnda croidhe ar an rígh nuair a chonnaic sé an caisleán breágh a bhí Gobán Saor á dhéanamh.
    Bhí sé trí bliadhna a thógáile
    AT0875: The Clever Peasant Girl