Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

Ar an leathanach seo

1. Tá go leór leighiseanna ann chun gach-galar nó gach aicíd a leighisiú mar éadh. Seo cuid acu:- Frog, dubhach, seithí, agus go leó eile.
    Nuair a bhíonn an troith ar leinbh óg nó páiste óg tá sé ráidhte gur ceart fhrog dubh a fhágháil san uisge agus é do chuir ar theanga an leinbh óig. Deirtear nach fhaghainn an duine sin an troith chomh trom riamh óin am. sin.
    Nuair a thagann Teine Dé ar dhuine óg deirtear gur cheart dubhach a chur tart timcheall na h-áite in a bhfuil an Teine Dé. Tá sé ráidte nach scapann sé níos mó ar an duine sin. Leighiseann sé go leór daoine thart timcheall na h-áite seo.
    Tá daoine ann agus deireann siad nach bhfuil sé ceart é a usáid. Bíonn ortha mórán airgid a chaitheamh chun é a leighisiú.
    Nuair a bhíonn sgoibceacha ar lámha duine deirtear gur cheart seithí a chur ortha trí maidin agus go dtiocfadh biseach ar an té gur leis iad.
      1. cleachtas an leighis
    Máire Ní Ciaráin