Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

Ar an leathanach seo

1. Tá sean-daoine ann agus creideann siad na sean-leighiseanna atá aca ó na sean daoine fadó. Deireann siad dá mbeadh tinneas-cnámh ar duine agus dá dteigheadh sé nó sí go dtí tobar beannuighthe atá idir Béal Átha Mhogha agus Caisleán Ribhach agus deoch a ól as, go mbeadh biseach air nó uirthí tar éis cúpla lá in a dhiaidh sin.
    Chuala mé sean-fhear á rádh go bhfuil sean tobar beannuighthe eile idir an Creagán agus Roscomán agus dubhairt sé dá mbeadh aon trioblóid ar dhuine agus dá dteigheadh sé go dtí an tobar sin agus cúpla paidreacha a rádh agus cuid den uisge a thabhairt abhaile leis, go mbeadh an trioblóid imthighthe tar-éis tamaill. Tá lá éigin san mbliadhain a dteigheann daoine na h-áite go dtí an tobar sin ag guidhe.
    Tá uisge beannuighthe eile ann agus dá mbeadh tinneass cinn ar dhuine agus dá nigeadh sé é féin leis bheadh biseach air i na dhiaidh sin. Nuair a gheibheann duine scairt in a láimh nó in a cois
      1. cleachtas an leighis
    Caitlín Ní Dhubhghaill