Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

Casadh na Marbh
    Creideann daoine ins córriarsanachtgo dtagann na daoine a gheibheann bás ar ais amannta chun rud a dhéanamh nach ndéarna siad nuair do bhí siad beó agus mar gheall ar sin nuair a gheibheann aon duine an mo chomharsanacht bás, bíonn eagla ortha nuair a bhíonn siad ag dul amach ins an oidhche.
    Chuala mé sgéal i dtaobh fhir dárbh ainm Seán Thaidhg as Páirc-an-locha. Bhí sé amuigh oidhche amháin a chuairt agus nuair a bhí sé ag teacht abhaile bhí an oidhche an-dorcha. Nuair do bhí sé ag dul that bhruigheann na sideóg, cónnaich sé cailín in a luighe ar an bhféar. Thóg sé suas i thig sé leis i go dtí a theach féin. Chaith sí bliadhain in-a theach agus níor dhuisigh sí.
    Nuair do bhí an Samhain ann an bliadhain 'na dhiaidh sin, chuaidh sé arís go bruighean na sidheóg agus chuala sé iad dubhairt ceann aca nach mbeadh sí in-a dhuiseacht go dtí go mbainfeadh siad an
    Máire Ní Dhómhnalláin
    Páirc an Locha, Co. na Gaillimhe