Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

Ar an leathanach seo

1. In aimsir mo shean-athar bhí na daoine i gcruadh-chás, mar bhí na tighearnaí talmhan ag cur isteach ortha. Ní raibh feilmeacha móra aca an uair sin, agus b'éigean do'n fheilméar toradh na talmhan a díoc chun an chíos do a díoc. Bhí na cíosanna go h-árd freisin.
    Ní raibh cuid aca indon an cíos a díoc agus dá bhrigh sin caitheadh amach ar an mbóthar iad agus bheadh a gcabáin díonn cuighe doighte.
    Mhair na daoine san am sin ar fataí agus salann le bláthach. Is minic do theip na barraí go mórmhor na fataí agus bhí na daoine ag fághail báis 'na sluaightibh lies an ocras. Seo ainmneacha cúpla ne na tighearnaí talmhan:- "George Gore" "Fearail Ó Dhómhnaill" agus "Conall Cearnach" Daoine mí-thrócaireach do b'eadh iad sin.
    D'innis mo shean-athair sgéal dom i dtaobh cloinne a caitheadh amach fadó. Bhí siad in-a gcómhnaidhe i m
    Máire Ní Dhómhnalláin
    Páirc an Locha, Co. na Gaillimhe