Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

Ar an leathanach seo

1. Tá cuigeann againn sabhaile. Is le mo mháthair é. Cheannuigh sí ins an siopa é. Thug sí púnt air. Seo í an chaoi a dhéanann sí an maiscread.
    Cuireann sí túlán lán d'uisce fuar ar an teine. Nuair a bhíonn sé fuaichre tógann sí suas é. Sgólann sí an cuigeann leis. Caitheann sí an t-uisge sin amach. Cuireann sí uisge fuar ann annsin chun an chuigeann a fhuaradh.
    Cuireann sí an t-uactar ins an gcuigeann. Cuireann sí an chlúdai air annsin. Cuireann sí an cuigeann i lár an urláir. Cuireann sí griosaidhe faoi'n gcuigeann. Casann sí lámh na cuinneóige go tapaidh.
    Bíonn sí tuairim uair an chluig ag déanamh an ime. Nuair a bhíonn sí tuairim is leath uair á chasadh cuireann sí muga uisce te ann chun an ime a bhailiú
    Nóra Ní Mhainin
    Baile na Sceiche, Co. na Gaillimhe