Scoil: Cill Chuana (uimhir rolla 12782)

Cill Chuanna, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Conáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    daoradh é chun bháis. Ní raibh aon áit aca le na crochadh acht ar cairt. Nuair a bhí an rópa thart timcheall a mhuineál agus é ceangailte do'n chairt, dubhairt duine nár crochadh aon duine ariamh gan caipín air. Is annsin a chuimhnigh sé ar an gcaipín sídheógach a bhí ina phóca aige agus dubhairt sé, “Ó, tá caipín agam fhéin agus chuir sé air é agus dubhairt sé Fly away cap” agus d’imtigh sé fhéin agus an chairt 'san aer. Ní raibh ag na daoine acht an chairt amháin agus ní raibh cairt arís aca go ceann sgathamh fada.
    Seán Ó Chuinneagáin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)