School: Gleann Beithe

Glenbeigh, Co. Kerry
Nóra, Bean Uí Fhoghludha

Nuair a bíonn an torramh thart bíonn an socraid ann.
    Ar dtúis cuirtear an corp insan cómhra agus cuirtear ar dá cataoir ós cómhair an dorais amach ar feadh cúpla nómait.
    Annsan thógann ceathrar fear an cómhra ar a nguailibh agus siubhalann siad go dtí an reilig ach dá mbeadh an turas fada cuirtear an cómhra isteach i gcóiste na marbh.
    Ceathrar fear d'aon clann agus d'aon ainm a bhíonn ag siubhal fé'n gcómra ar dtúis.
    Siubhalann siad trí n-uaire mór tímceall na reilige sar a gcuireann siad an corp. Nuair a bhíonn an uaig gearrtha agus na paidreacha ráidte ag an sagart beannuigeann sé an uaig.
    Annsan cuirtear an corp insan uaig. An cheud fhód a caitheamh ar an uaig bíonn na gaolta ag caoine an duine marbh. Fadó bíodh na mná-caointe ar gach cros-bóthar ag caoine an duine mairbh.
    Bíonn a lán daoine insan socraid idir óg agus aosta. Bíonn cuid aca ar siubhal cuid eile ag rothuideact agus cuid ins gach saghas trucaill.
    Bíonn an sagart parróiste ins gach
    Siobhán Ní Shiochtháin