School: Leamhchoill (roll number 10742)

Leamhchoill, Co. Galway
Seán Ó Domhnalláin

1. Sgéal Fíor
    An taobh ó thuaidh go Uachtar-Árd bhí dream daoine ann agus Flartaigh an t-ainm a bhí orro. Bhí siad ‘na chomhnaide ar bhruach na locha. Caisleán árd a bhí acú ann agus tá cuid dó lé feiceál fós. Cailleadh an t-athair agus an mhathair agus ní raibh ins an teach acht an dhá mhac. Sé an t-ainm a bhí orra Dómhnall agus Páidín. Ní raibh fhios ag Páidín cé’n chaoi a chuirfeadh sé Dómhnall as an teach. Lá amháin fuair sé guna agus scaoil sé urchar isteach thríd an fhuinneóig leis. “Tá sé comh maith dhom imtheacht thárla go bhfuil sé ag iarraidh mé a mharbhadh”, arsa Dómhnall. D’imthigh sé leis agus thug sé an capall agus an cárr leis agus chuaidh sé ag tarant fíon agus uisce beatha ó Uachtar Árd go Gaillimh. Ar a bhealach abhaile ó Gaillimh casadh fear ar an
    Pádraig Buiread
    Máire Ní Cheallaigh