Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

Ar an leathanach seo

1. Déanann táibliúr culaith éadaigh agus déanann gúnadóir éadaigh le h-aghaidh cailíní nó le h-aghaidh na mban. Bíonn gléas fúaghála, siosúr snáithe agus snáithid ag an dtáilliúr. Tá táilliúr inaice na h-áite, Seán Ó Coileán an t-ainm atá air. Fear uasal dob eadh é. Tá sé in a chómhnuidhe i gCluain Lára.
    Ins an t-sean aimsir nuair a bhí culaith éadaigh le déanamh, ag aon duine inaice na háite, chuireadh siad fios ar an dtáilliúr chun an culaith éadaigh a dhéanamh. Do thagadh sé agus déanadh sé an culaith, agus é ag suidhe ar an dtábla. Ní raibh gléas fúaghála ag aon dtailliúr ins an t-sean aimsir.
    Do fighe na daoine an snáith agus dathuighthe siad é. Do chuireadh siad an snáithe tíos i bpota chun é a dhéanamh go deas. Bhí fear inaice mo thige agus Seán Ó Mí an t-ainm a bhí air. Nuair a bhí an t-snáithe dathuighthe chuir an fear sin an snáith go dtí monarclann chun dath eile a chuir tríd agus é a dhéanamh go bog. Bhí mo shean athair ag innsint sgéil dom cois na teineadh aréir. Bhí lín le sníomh
    AT0500: The Name of the Helper
    Máire Ní Sheóighigh