Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

Ar an leathanach seo

1. Tugtar stábla ar an áit in-a gcoiméadtar na beithidhigh san oidhche. Nuair a bhíonn na daoine ag dul isteach ann san oidhche deireann siad na focla seo "Go mbeannuigheadh Dia na beithidhidh seo go léir, agus nuair a bhíonn siad tar éis bó a bhleaghan cuireann siad a méaracha síos ins an mbuichéad mbainne agus déanann siad comhartha na Croise Céasta ar dhruim na bó.
    Nuair a bhíonn comharsain ag tabhairt buidéil bainne do dhuinne eile cuireann sé braon beag d-uisge síos ins an mbuicéad ar eagla go ngoidfeadh na sidheóga an bainne uatha.. Néanann siad sin mar pisreóg.
    Ins an t-sean-aimsir bhí beirt fear in-a gcómhnaidhe le céile i dteach beag i bPáirc-an-locha. Bhí capall mór dubh aca agus deirtear ro raibh na sidheóga in-a gcómhnaidhe ins an stábla in-a mbíodh an capall.
    Máire Ní Dhómhnalláin
    Páirc an Locha, Co. na Gaillimhe