Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

1. Lucht Shiubhail
    Tá a lán daoine san tír seo a chodluigheann amuigh san oidhche nó i sgioból dhuine uasail. Téigeann siad ó áit go h-áit ar fud na tíre ag iarraidh déirce.
    Tá cuid aca a a dtugtar tincéirí agus bíonn cábáin aca agus iad ag dul ar fud na tíre. Bíonn clann in gach cábán agus capall nó asal á tarraingt.
    Tá daoine eile ann mar atá:-
    Seán Dubh, Micheál Ruadh agus Seán Pheadar Ann. Seán Dubh:- sin sean - fear bocht a bhíos ag dul ó thach go teach ag iariadh déirce. Tá mean ag gach duine aire. Aon oidhche fhluich a bhíonn an leigeann siad isteach é agus codhluigheann sé ar an dteinteán.
    Micheál Ruadh - sin sean - fhear a bhíonn amuifh in gach sórt aimsire freisin. Bíonn ciseán aige agus gach sórt rudaí beaga a ndíol aige ma atá bioráin lásaí snas rudaí eile mar sin.
    Seán Pheadar Ann:- sin
      1. daoine de réir aicme