Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

Ar an leathanach seo

1. Uair amháin bhí beirt fhear in a gcomhnuidhe le cheile dárbh ainm Seán agus Tomás Ó Ceallaigh. I gCurrach seadh bhí siad in a gcomhnuidhe. Cheap gach duine go raibh siad go h-an-bhocht ar fad ach ní mar sin a raibh. Bhí go leór saidhbhris aca i ngnan-fhios do'n domhan. Bhí an t-airgead do léar ag Seán agus ní raibh pighin ag Tomás.
    Fear sanntach dob eadh Seán agus ba mhaith leis an saidhbhreas a choiméad dó féin agus gan aon dhe a thabhairt do Thomás. Ar an ádhbhar sin bhí siad i gcomhnuidhe beagnach ag troid agus ag tuitim amach ó na chéile. Sa deire ní raibh aon rud le n-ithe ag Tomás agus ní raibh éadaigh galánta aige, ach mar sin féin bhí sé sásta ach rud a fhágail le n-ithe ó Seán.
    Tar- éis tamaill bhí ar Tomás a dhul amach ar lorg bidh dó féin. Chuaidh sé go fear uasail a raibh'san gcomharsanacht agus thóg an fear sin é isteach ag obair dó. Ní raibh sé ach seachtmhain ag obair ansin nuair a chuala sé go bhfuair
    Caitlín Ní Dhubhghaill
    Currach Mhaolmhuire, Co. na Gaillimhe