School: Cathair Loisgreáin (C)

Cathair Loistreáin, Co. na Gaillimhe
Máire Nic Aodha

thuit an bheirt le neart faitchíos, agus d'imthigh leo abhaile.
    Ar maidin go moch, réidhtigh Páidín é héin, lé dul chuig an Aifreann, agus núair a chonnaic lucht an Aifrinn Páidín ag teacht, thosuigh síad ag rith uaidh. Thosuigh Páidín ag rith in a diaidh lé faitchíos go mbeadh sé deireannach. Núair a chúaidh sé isteach sa dteampall, rith an méid a bhí ann amach, agus do rith an sagart freisin.
    Núair a tháinig sé súas leo, ní raibh fhios aige cé'n fáth a raibh síad ag rith, agus d'innis sé an sgéal faoi an duine uasal a cheannuigh an coirce uaidh. Tháinig Páidín abhaile, agus chuir sé síos an tulán, agus d'ól sé féin agus a bhean an tae, agus mhair síad lé chéile go socair súimhneach nó go sgar an bás ó chéile íad.
    Siobhán Ní Duibhgiolla
    Pádraig Ó hUigín