School: Gleann Beithe

Glenbeigh, Co. Kerry
Nóra, Bean Uí Fhoghludha

D'innis an buachaill dhá mhaighistir cad dubhairt an gabha dó.
    Léim a mhaighistir as an gcárr agus rith sé cun an gabha do lámhach.
    D'feuch an gabha timcheall air agus chonnaich sé píosa seana gunna ar seilp agus tóg sé anuas é, cun an crú a dhéunamh.
    Bhí an píosa gunna ann i gan fhios dó. Nuair a bhí an tighearna talmhan ag teacht isteach buail sé ar an inneóin é leis an gcasúr.
    Bhí sé ládálta. D'imthigh an piléar agus do thuit an tighearna talmhan marbh.
    Thóg an sirbhisheach abhaile é cun é cur.
    Fé ceann cúpla uair a cluig tháinig na fir leis an gloine agus chualadar go raibh a mhaighistir marbh. N'fheadar cad a dheunfaidís leis an gloine mar ní feudfaidís an caisleán do dheunamh ansan gan an mhaighistir.
    Ceapadar gur'b rud greannmhar an gloine agus bhíodar fad gearrtha, mar a dubhradar go raibh sé an-faobhartha.
    Dubhradar gur ngortuig sé na daoine go léir dá gcuirfeadh siad ins na páirceannaibh é nó in aon áit agus go mbeadh an sgeul níos measa acu.
    Cuimhnigh duine acu go gcaithfeadh siad isteach é i bpoll doimhin insan Abhainn Móir a bhí i n-aice leótha.
    'San áit n'ar chaitheadar an gloine isteach insan
    Nóra Ní Ríoghbhardáin