School: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. Galway
Mícheál Mac Aodhgáin

1. An Dá Cheannuidhe
    Bhí dhá cheannuidhe ann fadó agus bhí siad mór lé aon bhean amháin.
    Lá amháin bhí an bheirt acu ag breathnúghadh ortha agus diarrfhuigh ceánn acu cé acu a phósadh sí. Dubhairth sí go bé an duinne is mó a mbeadh airghead aige. Dimthigh siad leó agus bhí sia ag siubhal nó go raibh siad i ngleánn uaigneach agus shuideadar síos ag ciúra a gcuid airgid.
    Bhí siad dhá chiúra agus seárd a rinne duine acu nó [sgiai?] a bhí i na phóca aige a tarraingt amac agus an duine eile a mharbhú. Cáll a raibh sé marbh aige labhair glór ós a gcionn agus dúbhairt "más feáll fillfear" "Cá fhad a gheobhfhas sé" adeir an ceannuidhe. "Dhá dteigheadh sé míle bliadhan fillfheadh sé orta nó ar do chlánn nó ar chlánn do chloinne"
    Áine Ní Bhrian
    Peadar Ó Bhriain