School: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. Galway
Mícheál Mac Aodhgáin

1. Bhí bean ann fadó agus sé an t-ainm a bhí uirthi Peigí. Bhíodh triúr fear ag teacht ag breathnughadh uirthi agus lá amháin dúbhairt sí go nimróchadh sí plan ortha. Tháinic an táilliúir an tosuigh agus tháinic an fia féidheoir ansin agus dúbhairt Peigí leis an táilliúir go raibh an féidheoir le na mharbhú. Bhí an oiread faitchíos ar an táilliúir agus gur dúbhairt sé le Peigí é a chur i bhfolach agus dúbhairt sí leis a dhul faoi an seol a bhí taobh amuigh den doras. Bhí an gráin ag Peigí ar an bhféidheoir agus ar an táilliúir agus bhí grádh aici don talamhuidhe. Nuair a d'airigh an féidheoir an talamhuidhe ag teacht tháinig faitchíos air féin agus dúbhairt sé le Peigí é féin a chur i bhfolach. Dúbhairt sí leis a dhul síos sa gcórta agus chuaidh. Nuair a tháinic an
    AT1730: The Entrapped Suitors
    Áine Ní Bhrian