School: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. Galway
Mícheál Mac Aodhgáin

1. Bhí fear ann fadó agus bhí sé an-bhocht. Ní raibh aige ach aon bhó amháin agus bhí garraidhe mór gabáiste aige.
    Lá amháin fuair sé an búistéara leis an mbó a mharbhadh.
    Marbhuigheadh an bhó ansin. Dubhairt an fear go mbeadh píosa feola aca le haghaidh chuile gas gabáiste dhá raibh sa ngarraidhe.
    Chuaidh an fear ag obair lá ar na bhárach.
    Nuair a tháinic sé ins an oidhche d'airigh sé gadhair ag troid ins an ngarraí gabáiste. D'fhiafruigh sé ghá mhnaoi cá ndeacha an fheoil "nár dhubhairt tú liom píosa dhi a chur ar gach gas gabáiste dá raibh sa ngarraí.
    "Ó bhó bhó" arsa an fear ag caoineadh. "Ná bí ag glaodhach ar an mbó" arsa a mhnaoi. Shíl sí nach ag caoineadh a bhí sé. Caitheadh muid imtheacht ar fad arsa an fear.
    Nuair a bhíodar ag dul amach "Tarraing an doras i do dhiaidh " arsa a fear ag rádh léithe an doras a
    AT1386: Meat as Food for Cabbage
    AT1653: The Robbers under the Tree