School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

na bhaile sínn.
    Tá aonach in-a leitead seo a áit mbarrach agus deánfhuigh mise gearráin deas dubh duth fhéin, agus bheírfhuigh tú an aonaigh mé, agus nuair a dháolaigh tú mise. Báin an srean do ma ceann agus go amach go dtí ceann a bhaile, agus cníoth trí h-uaire an srean ag radh achan uair acha ma dhíol tú da gearrain nar dhíol tu da shréan. Bhí sin maith go leor. D’eirigh d’on Ríogh ar maidin bhí gearráin deas dubh sa stábla agus thug an aonaigh é agus dhíol sé é le cheannéocar ar cuig cead phunta.
    Bháin sé an shréan anuas do ceann a ghearráin agus chuaidh amach go dtí cheann a bhaile agus cnaoith trí h-uaire an sréan ag radh achan uair acha ma dhíol mé mo gearrain nar dhíol se sréan agus tainig a mac cuige a subhal.
    A áthair a deir sé níor iarr tú leath go leor orm, no ca bith a d’iarrfa orm geobhtha é. Anois tá muid fa dhá lá subhal d’on long a bhéirfeas na baile sinn agus tá aonach ina leithead seo a áit mbharrach, agus dheanaidh mise gearráin deas donn duth fhéin, agus d’iarr go leor orm-sa mbharrach, no ca beith a d’iarrfa orm gheobhtha é. Nuair a d’éirigh an Ríogh lá thar na bharach bhí an gearráin deas donn sa stábla. Dimthigh leo chun aonaigh agus dhíol sé an gearráin le ceanneochar ar míle punta.
    Bhain a srean do a ceann, agus chuaidh amach go ceann
    Séamus 'ac a Luain