School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (no title) (continued)

(continued from previous page)
    mbuailtear í. Glachann sé leath-uair an maistreadh a [buaileadh]? Nuair a bhíonn sí bhuail. Thógánn sí amach a t-im agus chuireann sí ó isteach ins an “caipín” í le í aglanadh no aníghead. Nigheann sí é le uisge fuar agus gnídheann sí “Prínta” dé Caipín sin míos ádhmad a mbhíonn aice leis an t-im a chuir isteach ann Bíonn spádaigh ime aice leis an phrínta a deánamh do n-im.
  2. Baint na Monadh
    Seo mar a bhaintar an mhóin sa n-áit seo. Bheir fear leis spád agus rópa reachtala agus liomeann sé an bachtach. Caitheann sé na fóide a lomeann sé amach sa bhactach, liomeann sé an bactach dhá throigh ar leitead agus trí cead troigh ar fad. Nuair atá an bactach liom aige iarraidh sé dhá fhear fa coinne lá thar na bharach leis an bactach a baint. Ma thig na fir tiocfaidh siad go