School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. An Éachla. Fuair an cnoc seo a ainm uadh each a bhí ina na gcómhnaidhe i loch Finne. Deirtear go rachfadh an t-each seo suas cnoc na hEachla achan lá. Cuaidh an t-each seo isteach i bpóll i gcnoc na h-Éachla.
    Poll Táibhse. Seo póll mór atá air cnoc na h-Eachla. Tá cabhair uáigheannaí ins na póll seo. Deirtear go rabh páistí curtha ins an póll seo. Deirtear nar Baisteadh na paistí seo ariamh. Sin an t-adhbhair go bhfuil táibhse ann.
    Druim an cuis. Seo druim mór atá ag bun cnoc an Dhuibhleárgan. Tá cuis mín ar cúl an druim seo go foill. Tá na h-iómaireacha seo ceithre troigh ar leitheadh.
    Árd bán na h-aillte. Seo árd ar cnoc na h-Eachla. Tá an árd seo i lag. Tá an árd seo bán nuair a béithféa giota uadh. Tá claidhe ag gabhail treasna ar an árd seo.
    Seán Ua Baoighill
    Seán Ua Baoighill