School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. Bean Sidhe; Is í an bhean sidhe an bhean de na daoine beaga a gchaoineanna clainn mhóra. Chuailais bean sidhe thoir i n-ált i Mhín - a - duine nuair a bhí baintreabhach mná ag fághail an bháis a bhí ann.
    Púca; deireann na sean-daoine go bfuil draochtacht ag an phúca agus go sálachann sé na sméara dúbha Oidhche Shamhna
    Deireann siad go mbhíonn sé marchaidheacht ar chapall bhán agus go fhághann siad larg an cruth ar an sméar.
    Leapracan; Is é an leapracan an duine de na daoine beaga a gnídheann na bróga dóibh féin. Deireann na sean-daoine dhá mbheirtí ar an leapracan roimhe éirigh gréine go bheireadh sé crocha ór dhuit.
    Deireann na seandaoine go bfuil draoichtacht aca uilig agus go dtigeann na sioghaí agus go bligheann siad na ba an Oidhche roimhe lá Béaltaine
    Mo mhathair a d'innis seó domh:-
    Bríghid Ní Bhraonáin