School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. Tá áit taobh thiar dúinn ar a dtugtar Srath-Buidhe air agus tá sé fá thuairm dhó go leith mílte o’n Gleanntán agus ta feirm amháin ann ar a bfuaireas crocha óir i bhfad ó shoin. Fuaireas an crocha ar feirm Ó’Conacháin. Bhí sagart i-na gcomhnuidhe ar an fheirm seo in - am nach rabh cead ag na sagairt Aifrionn arád.
    Lá amháin bí an fhear seo agus an bhuachaill searbhíse ag romhar agus thionntaigh an bhuachaill suas an croca de gíneacha agus síleann na daoine gur ‘leis an t-sagart an crocha ór. Bhí an t-seanduine seo an - saidhbhir ón sin amach, Coinnigh an seanduine an crocha go dtí go bhfuair sé díolta é.
    Máighread Máire Ní Bhraonáin
    Prionnsias Ua Braonáin