School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. Is é seo an dóig a gcuirtear preataí thart fá seo. Geibheann bean an toighe bucaid phreátaí agus an “Sgian Sgoltáin” agus gearann sí amach giotaí beaga agus “súl” ionnta, cosamhail le triantáin. Bhíonn an gleocháin ag teacht amach as na préataí agus fághtar iad le triomughadh ar feadh seachtmains. Romharainn fear an talamh le spáid agus gnídeann sé drillaí nó iomaracha agus “ciobaileann” sé na preátaí ann, agus nuair a bhíonn siad tamall sa talamh chuireann sé leas agus aol ortha, agus cuthdan sé iad le créafoigh iad agus fághtar iad go mbéadh na barraí fá tuairim sé órdlaigh ar aoirde. Slaidear iad agus annsin fághtar iad go mbeadh siad réir le bhaint. Cuireann na daoine trí na ceathair cineal phreataí, mar. “Aran Banars”, “Aran
    Máighread Ní Bhraonáin