School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. Bhí greasaidhe bróg shuas ar an Eaglais am amhain. Phos sé bean a rabh gíóta talamh aicí ar an [Cachla]? Bhí ingean amhain aca agus thóg siad suas í go dtí go rabh sí ‘na chailín mór. D’eirigh siad bocht annsin agus b’eigin don chailín dul go dtí an tSrath Bán ar fástach. Bhí an maighistir an mhaith dithe agus sa deireadh posadh í fhéin agus an mhaighistir. Glac an cailin breoiteacht agus bhí sí na luighe go holc ar an t-Sráth Bán. Ní rabh fhíos ag a athair dadaidh agus thosaigh sé ag iomcur monadh. Bhí bealach fada aige le ghabhal agus rud níos measa bhí abhainn roimhe. Maidé Dara a bhí ar an abhainn, acht ca beith an t-ám seo nuair bhí ag lionadh an chlieimh chonnaic dé gasur ag tarraing air. Daithin sé go rabh rud eigin cearr.
    “Deifre, deifre, ar seisean tá do ingean ag fanacht ort go bhfeicidh tú beo í” “O ars an fear eile caithfidh mé cliamh an mhonadh a thabhairt isteach agus mo cuid éadaigh a aramh”
    “Déan deifre no beidh tú mall”. “Bhal ar seisean bain tusa diod do chuid éadaigh agus bainfidh mise díom mo cuidsa agus deanaidh muid molairt. Rineadh an molairt agus dimthigh fear an toigh go dtí an tSráth Bán agus tug an gasur iarraidh cliomh an mhonaidh a thabhairt isteach
    AT1792A: The Priest's Pig
    Bríghid Ní dhómhnaill