School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. Thart annseo Gnídhtear na dri Uí le spáid agus “rópa reachtalach” agus “rachann”. An cead ruda gnídheann an fear romharan sé an talamh le spáid agus annsin fórsann sé an talamh le “rachann” a ghídhtear sa baile. Is é an dóig a gnídhtear an “rachann”. Gnídheann an fear ceann as giota de cráinn fuinnseóga agus gnídhtear na fiachla as giota iarrainn ag an gabha dubh agus bhuaileann se na fiachla fríd an ceann agus gnídheann siad an crann ag giota deigiús. Bhíonn giota de gheágh crainn ag achan ceann de’n “rópa reachtala”, agus saghann sé ceann de na maidín ins an talamh agus ag ceann an chuibhreann agus saghann sé an ceann eile agus an bhun agus annsin marcann sé an talamh le ceann eile de na drillí a deánamh. Ciobailístear na preátaí ann. Sé an cineal ruda atá i “spád ciobaila” giota