School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (no title) (continued)

(continued from previous page)
    Annsin gnidhear oraiseacha (“uirsteacha”) amach as cocan agus cuirtear isteach sa cliabh iad annsin atá an cliabh réidh fa coinne oibre.

Is é seo andóig a mbhuailtear maisthreadh tart annseo. Chuireann bean an toighe an t-uachtar isteach ins an choineog. Chuireann sí lán “pigín” isteach sa choineog le maistreadh maith a bheith aice. Tá choineog againne agus is é an rud a cheannuighadh í agus tá sí trí troighithe ar aoirde, agus tá sí ocht órdlach Déag ar leathad ar an thón agus tá sí fá thuairm troigh de leithead ag an “laftan” agus tá sí ceithre órdlach dhéag agan bhéal Tá ceann cruinn ar “lánuigh” agus í pollta uilig. Tá an “geabhaire” fá choinne an bainne a chongbhailt ó theacht amach i splanc-annaí. Nuair a gcuirtear an t-uachtar isteach ins an choineóg, fághtar í lá go
    Máighread Máire Ní Bhraonáin
    Mín na nDaoine, Co. Donegal