School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

Seo mar gnidhear an cliabh sa n-áit seo. Baintear na slateacha a cead uair annsin fágtear iad bainte no go mbéidh siad cóirbheith féoite Ma gnidhear an cliabh istoigh sa teach caithfear fód mór a bhaint agus ag fód fhagailt istoigh i lár an n-urláir. Ma gnidhear an cliabh amuigh mar as gnáth a dheanar ní bhíonn acht le na sáigtean shatad sa talamh. Annsin cuirtear ró thart ar an talamh agus leantear do sin no go mbéidh sé shuas ag na leath. Annsin fágtear fosgladh sa cliabh le greim fhagail air bheirtear camogaí ar sin. Leantear do arís no go mbéidh sé shuas ag an tón. Ná “sáighteain” a cuireadh síos ins an talamh cuirtear [snaom]? ortha sin ag an toin agus cuirtear isteach go maith ann a cheile. Annsin cuirtear slatacha eile isteach le taobh na shráigtain le tón an cleibh a dhéanamh. Nuair atá tón an cleibh déanta gheibhfear sgian ghear agus páralistear an tón. Annsin caithfear an cliabh a tharraingt as an talamh agus gearrfhear na sáigtain
    Dómhnall Ua Gallchobhair
    Mín an Ghriobaigh, Co. Donegal