School: Cineal Conaill (roll number 15271)

Garvagh, Co. Donegal
Antoin Ó Dochartaigh

mórán teachtaireachta le deanamh aige is mór a bhí capall a dhith air fosta.
    “Muise, “arsa sise”, sin péire bróg agus seo culaidh”. “Dtabhairt anuas sa phairc agus tabhair chuige iad agus fháilte”.
    “Léim sé ar an chapall leis na bróga agus culaidh agus ar shiubal le teann cos in áirde. Nuair a thainic a fear feín abhaile. D’fhiafruigh sé duithe cá rabh an capall agus d’innis sí do goidé mar bhí.
    “Ca deacaidh an díulac” deir seisean.
    “D’imthigh sé suas an croc sin thal” arsa sise “agus nuair a fuair sé godtí ar mullach, léim an capall bán agus a rabh air isteach sa spéir”
    “Ta muid briste ar fad anois”, arsa seisean,
    “Níl againn ach colpach amháin anois agus an cál atá sa gharaidh tá sé goirid”.
    “Thug sé isteach an colpach agus mhárbh sé é agus chuir sé salann air agus dubhairt se leis an bhean leis an fheoil a riar leis a chál. Nuair a d’imthigh seisean arais ghearr sí an fheóil agus chuir sí giota ar ach an chloigeann sa gharadh agus dubhairt sí léithe féin go gcodlochadh sí go sámh anocht. Nuair a bhí sin deanta, ach i lár na hoidach.
    “Mhusgail sí mar bhi madaidh na tíreag
    AT1386: Meat as Food for Cabbage