School: An Corrán/Currane (roll number 16295)

An Corrán, Co. Mhaigh Eo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 31_035

The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 31_035

1. 1. Bhí go leor Filí sa ceanntar seo fado.
    Son ainm a bhí ar ceann acu Sean Ruaidh bí sé ina comnuide i gCroc na Gaoithe. So é an amgran a rinne sé "An Sluipín Mhacón". "Bád Mhártan Mhór." Bí an fileacta acu ó duthcais i nGaedilge a rinne siad na h-amhran. Bíod siad ag canadh a ceile. Se a slige beatha vhí acu ag obair ar an talamh. Níor sgriob siad sios a gcuid amhran mar ní raib leigeann acú. Bí meas ag na daoiní orta. Ní raib comact ar bith acu ní raib duine ar bith acu abalta na fracaig a dibirti
    Tá filí eile ann Míceal Ó Gallocaibir rinne sé an amran seo "Acla" faoí na fir do dogadh i Gcircintulac [?] in Alban. Tá sé ina comnuidei GCroc na Mona. Míceal Ó Caiticin Croc na Gaoite rinne seo amran faoi fein,
      1. filíocht
    Antoine Ó Caithlín