Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

ar an méid sin a thárla do'n nGaoith.
    Lean an scéal ar feadh tamaill go ciúin macánta. Théigheadh an Ghrian go dtí tig na mbuachaillí agus glaodhadh sí amach:—
    "A Art agus a Amhlaoibh, is a Thoirdhealaig big an grinn, oscail an scoilbhín is leigidh isteach an t-aon drifiúirín."
    Lá amháin chuir an leas mháthair an Ghaoth in aonfhacht leis an nGréin nuair a bhí sí ag dul go dtís na dritheáracha agus chuala sí an glaodh a dhein sí ortha agus an méid adubhairt sí leó agus thug sí léi abhaile an port san chun a máthar.
    Annsan chuaidh an leas mháthair go dtí tig na mbuachaillí agus ghlaoidh sí amach cainnt an drifear agus d'oscladar an doras di mar cheapadar gur b'í a ndrifiúr a bhí ann.
    "Mo chroidhe sibh," ar sí leó, "is fada ó chíor aoinne bhúr gceann." Tháinig Art i leith chúiche agus thosnuig sí ag cíoradh a chínn. Chuir sí biorán nimhneach isteach 'na scórnaig agus bhuail sí thairtse go ciúin suas sa chúinne é.
    "Nach tapaidh a thuit a chodhla air," ars í. "Buail i leith a Amhlaoibh a chroidhe."
    Dhein an garsún amhlaidh agus d'imthig an íde cheadhna air. Ní thiocfhadh an tríomhadh mac in aonchor ina goire.
    AT0403: The Black and the White Bride
    Máire Ní Cheárna