Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Rith sí na dhiaidh agus dhein sí an dálta céadhna leis.
    Tháinig an drifiúr an lá na dhiaidh san ach tor ná freagra ní bhfuair sí. Bhí fhios aici go raibh ciotrann éicin tuitighthe amach. Chuaidh sí isteach agus sceón innte. Rith sí abhaile agus d'eachtruig sí an scéal d'á h-athair.
    "Níl leigheas ar an gcathú," ar seisean, "ach é a mharbhú le foighne."
    Thóg sé leis na cuirp agus chuir sé iad ins an ngáirdín tamall ó'n dtig. D'fás crann mór anáirde ar bhárr gach uaighe acu agus bhí barróg 'á mbreith ag na crainn ar a chéile anáirde ar barra agus ba chúis iongna do'n dúthaig go léir é.
    Bhí mac Rí tamall maith ó'n áit agus bhí éileamh aige ar an nGréin. Chuir sé scéala chúiche go dtiocfhadh sé chun an tíghe chun an chleamhnais a dheanamh. Cad a dhein an leas-mháthair ach éadach na Gréine a chur ar an nGaoith agus í a chur suas sa phárlús fá dhéin an fhir óig. Socruigheadh an cleamhnas agus ollmhuigheadh cóisire mór agus tugadh cuire dos na cómharsain chun teacht.
    Bhí na cómharsain bailighthe i seómra amháin inaice le seómra na baineise. Bhí dall ina measc. Nuair a ghaibh mac an Rí anuas ó'n seómra labhair an dall agus dubhairt —
    AT0403: The Black and the White Bride
    Máire Ní Cheárna