School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. Ó Eibhlís Bean Uí Cheárna sa Bloscaod Mór a chuala an scéal so. Fuair sí é ó na hathair atá ag slánú a deich is ceithre fichid. Chuala seisean ón a athair é agus scéal fíor aosda iseadh é.
    Bhí Rí ann fadó agus phós sé. Bhí aon inghean amháin aige agus nuair a bhí sí bliain d'aois cailleadh a máthair.
    Ní raibh stad ná staonadh le déanamh ag an Rí nó go bhfaigheadh sé bean eile. Thóg sé Caisleán do'n ngearchaile agus chuir sé dáréag ban choinnleachta 'á faire. Chuir sé abhfad ó na chúirt féin í chun ná cídhfeadh an leas-mháthair í.
    D'imthig an rí leis agus t'réis dhá lae tháinig sé dtí tig é ina raibh baintreabhach mná. Bhí beirt inghean aici. Dheineadar suas le chéile é agus pósadh iad.
    Bhí trí cinn do thighthe bochta i mbéal dorais na cúirte. Lá amháin ghaibh an bhean amach agus shleamhnuigh sí i mbéal tighe acu.
    "O Dia linn is Muire," ar sí.
    "Ná raibh Dia leat ná Muire," ars an bhean istig.