Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

"Sé dubhairt an dall a bhí sa chúinne gur thuit crúdh ó'n lair bháin."
    Tháinig an-stop i mac an Rí mar thuig sé go raibh lucht éigin ar an gcailín. Ach dhírig an mháthair air agus dubhairt sí gan aon áird a thabhairt ar an amadán daill sin.
    Bhíodar ag imtheacht 'on tséipéal chun an phósta an lá 'na dhiaidh san, agus nuair a bhíodar ag gabháil thar uaigh na ndritheár labhair an guth sa chrann agus dubhairt, "Ochón Ó, Ochón O," ars an guth, "inghean mo leas-mháthar ag imtheacht 'á pósadh."
    Stad mac an Rí suas, agus dubhairt go raibh éigin mí-cheart sa scéal.
    "Bagair leat, agus na bac le rudaí gan deallramh mar sin," ars an leas-mháthair.
    "O ní dheanfhad," arsa mac a rí, ag filleadh go dtí'n dtig. Chonnaic sé an Ghrian istig agus b'sin é an uair a aithnig sé an botún a dhein sé. D'árduig sé leis an Ghrian agus pós sé í agus bhí saoghal sásta acu gan smacht ó leas-mháthair ná eagla bochtannais as san amach.
    AT0403: The Black and the White Bride
    Máire Ní Cheárna